/
/
Ставри Калинов

Ставри Калинов

Биография

Скулпторът Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин в бедно и многолюдно семейство с три деца. Особено влияние върху оформянето му като характер и творец има майка му Реджина, която е от еврейски произход. Средното си образование завършва във Видинската гимназия през 1964 г. и три последователни години кандидатства във ВИИИ “Николай Павлович“- София по специалността „Скулптура“, но без успех. Работи на свободна практика в областта на рекламата, плаката, изработването на художествени предмети. Приет е за студент в академията едва през 1969 г. по специалността „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василиев, който е видински зет. Още като студент участва в много изложби в София и страната. След прекъсвания на следването си се дипломира през 1977 г. и отново се отдава на свободна практика. През 1980 г. прави първата си самостоятелна изложба от малка сребърна пластика, която се превръща в събитие за столичния културен живот, а Светлин Русев го поканва лично, за да му връчи карта за член на Съюза на българските художници. След промените през 1989 г. създава собствени галерии в София и Несебър.

 Работи във всички стилове и жанрове на изобразителното, приложното и скулптурното изкуство. Използва коприна и различни тъкани и платове, бронз, черни и цветни метали, гипс, сребро, злато, студена керамика, но стъклените картини се превръщат в неговата патентована и уникална техника. Автор е и на оригинални портрети на Ван Гог, Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други световно известни и национално признати велики личности и творци. Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Иисус Христос, светци, религиозни ритуали и символи.

Най-сполучлива оценка на творческия му натюрел намираме в текста „Психологическата експресивност на неговите пластики е съчетана с елементи на жанров реализъм и гротеска, стигаща на места до остра сатира. Те са оригинални, смели и изразителни. Дискретно търсят съпричастност, упрекват и утвърждават живота – логическата му абсурдност и красота“.

     Ставри Калинов е експонирал  самостоятелни изложби освен многократно в София и във Видин и в Габрово, Търново, Варна, Пловдив, Несебър и други окръжни и градски, както  и в частни галерии. Има самостоятелни експозиции и мащабни участия  и в Италия, Югославия, Испания, Германия, Швейцария, Франция, Великобритания, САЩ, Австралия, Белгия и др.

     През 1995 г. заедно с проф. Абрахам Пинкас /виж отделна статия/ и Захари Каменов /виж отделна статия/ правят съвместна изложба в Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин посветена на Жул Паскин и инициират поставянето на паметен знак пред родния дом на великия художник във Видин, който е копие на надгробния му камък в гробищния парк в Монпарнас.

     Негови творби са емблематични статуетки връчвани като награди на национални конкурси, юбилей и фестивали – фестивала „Златна Месембрия“, литературната награда „Балканика 2006“, мениджърската награда на конкурса „Мистър Икономика“ / за статуетката „Рибарят и златната рибка“/ и на конкурса „Жена предприемач“ и „Жена мениджър на годината“/ за победителката в категория „Жена мениджър на годината“/. Негова е и статуетката изобразяваща ктиторите на Боянската църква Константин и Елена подарена от българска делегация на папа Йоан Павел II.

     Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват скулптурните му фигури – „Хан“- бронз и камък 32.5/16/22 см. Инв.№65, „Чарли Чаплин“- бронз и камък 11/4.5/6 см. Инв.№66 и „Баланс“- бронз и камък 13.5/6.5/3.5 см. Инв.№67.

Монументални скулптури на Ставри Калинов са поставени пред централата на БТА в София – „Истината за перото“ и на входа на Стария Несебър – „Статуята на рибаря“.

     Ставри Калинов е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура /2006/ и на отличието „Кристална звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба през 1995 г.

     Почетен гражданин е на Видин от 2004 г.

     През 1998 г. проф. д-р Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“- сборник с интервюта и самоанализи на нашия съгражданин.

     Ставри Калинов има две дъщери – Реджина /виж отделна статия/, която се занимава с виртуални изкуства и Рая /виж отделна статия/, посветила се на музиката.

 Умира на 13 септември 2023 г. в София.

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

За изложбата

Кога:
 -

Къде: Галерия Милениум – ВИЖ КАРТА

No data was found
Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване