Изложба

Изложба: „Непреходни усещания“

На 5 декември т.г. в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Непреходни усещания“ на емблематичния художник Юрий Ковачев. В експозицията са включени характерни творби за художника като пейзажи, натюрморти, балерини и портрети на български възрожденци. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Домакини са Анна и Васил Банови – меценати и мениджъри на галерията.
Емблематични за Юрий Ковачев са портретите на такива български възрожденци, като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и др.
За тях маестрото споделя: „С течение на времето осъзнавам, че всеки един от тези образи е силно митологизиран и определено може да се каже, че излъчването им граничи с това на иконите. Това е напълно разбираемо, тъй като всички ние имаме духовната нужда от силни и безспорни водачи. Чрез образите, които създавам, се опитвам да запечатам точно този миг в очите им – мигът от великите дела, които ни правят нация с история, с която можем да се гордеем, и миг, който ги прави икони, пред които се покланяме.“.
Известният ни живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви. Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни да изразят изцяло неговите вълнения, трепети и душевни вибрации, породени от мощта на вдъхновението и вдъхновяващата мощ. Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. „Витоша“ №89 от 5 декември (когато е официалното откриване в 19:00 часа) до 5 януари 2024 година.

Видео:

За изложбата

Кога: 05.12.2023
 - 05.01.2024

Къде: Галерия Милениум – ВИЖ КАРТА

Автор:

Покана_Непреходни-усещания_05.12.2023
Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

За изложбата

Кога: 05.12.2023
 - 05.01.2024

Къде: Галерия Милениум – ВИЖ КАРТА

Автор:

Покана_Непреходни-усещания_05.12.2023
Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване