/
/
Стефан Гацев

Стефан Гацев

Биография

(1935-1986)

Роденият в София Стефан Гацев (1935-1986) завършва първия випуск на новооткритата Художествена гимназия.
Завършил специалност „Живопис“ при проф. Илия Петров във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА) през 1962 г.
Макар че след като се дипломира в специалност „Живопис” Стефан Гацев проявява жив интерес и към декоративно-монументалните изкуства, които специализира при проф. Георги Богданов.
Макар че палитрата на тематичните му търсения е широка, критиката на 60-те и 70-те години е пестелива в отбелязването на постиженията му.
Той е от малкото автори, които умеят да съчетават декоративното и конструктивното с вкуса към монументалното.
Дори характерното за периода работническо ежедневие Стефан Гацев пречупва през призмата на „другия ъгъл”, а въображението на авангардиста се разлива в реалистично-мистични сюжети на интимни моменти, вълнуващи открития, ангажираност с проблемите на света.
Малко известен е и фактът, че през 1980 г. заедно със съпругата си Янка Гацева, завършила специалност „Текстил”, Стефан Гацев създава една от първите детски школи по изобразително изкуство у нас.
Макар че умира едва на 51 г., Стефан Гацев оставя значително по обем творчество, което днес е притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, на галерии и частни колекции у нас и в чужбина.
Участва и е награждаван на десетки младежки изложби у нас и в Париж, където оценяват високо новаторския му и авангарден поглед и лично виждане за света.
При работата си Стефан Гацев използва въглен, гваш, туш, акварел, маслен и сух пастел, молив и дори флумастер и химикал, често смесвайки различните техники.
Част от творбите на Гацев носят отпечатъка на пристрастията му към художниците на Ренесанса и мексиканското изкуство. Някои от картините са рисувани по памет, а други отразяват непосредствени впечатления от пътуванията на Гацев в Италия, Чехословакия и България.

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

За изложбата

Кога:
 -

Къде: Галерия Милениум – ВИЖ КАРТА

No data was found
Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване