/
/
Георги Трифонов

Георги Трифонов

Биография

1947 – 2011

Георги Трифонов e роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. 

Завършва Националната художествена академия в София през 1974 г. 

От 1973 г. участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др. През 1989 г. Георги Трифонов и Вежди Рашидов даряват своята съвместна изложба на град Спитак, Армения след голямото земетресение там. По предложение на Георги Трифонов през 1993 г. се учредява фонд “Поддържане на изкуството” към СБХ. Автор е на седем стихосбирки и сценария „Прелом за безумци“.

Георги Трифонов е един от най-ярките представители на съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. Носител е  на множество престижни награди, сред които Голямата награда на СБХ “Илия Бешков” за рисунка (1985 г.), награда на Асоциацията на френските художници (1996г.), наградата на Дружество “Гражданин” за култура и изкуство за 2000 г. и орден “Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие (2011г.).

Творби на Георги Трифонов са притежание на НХГ, СГХГ, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия и др.) 

Умира на 4 юни 2011 г.

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

За изложбата

Кога:
 -

Къде: Галерия Милениум – ВИЖ КАРТА

No data was found
Избран артикул:
No data was found

Направи запитване

Избран артикул:
No data was found

Направи запитване